Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q331.
A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
1) 45 km/hr 2) 50 km/hr
3) 54 km/hr 4) 55 km/hr
5)None of these
Answer : 50 km/hr
Explanation : Given,
 
View Answer

Q332.
The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio ?

1) 8 : 9 2) 17 : 18
3) 21 : 22 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 21 : 22
Explanation : To find out the new ratio, we take

View Answer

Q333.
Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction ?
1) 10 2) 12
3) 15 4) 20
5)None of these
Answer : 12
Explanation : Given,
View Answer

Q334.
The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
1) 200 m 2) 225 m
3) 245 m 4) 250 m
5)None of these
Answer : 245 m
Explanation :
Given,
View Answer

Q335.
A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train ?
1) 230 m 2) 240 m
3) 260 m 4) 270 m
5)None of these
Answer : 240 m
Explanation : Given, 
View Answer

Q336.
A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw ?
1) 32 2) 48
3) 56 4) 64
5)None of these
Answer : 64
Explanation : Out of total 10 balls,


View Answer

Q337.
In how many ways a committee, consisting of 5 men and 6 women can be formed from 8 men and 10 women ?
1) 266 2) 5040
3) 11760 4) 86400
5)None of these
Answer : 11760
Explanation : From 8 men and 10 women , the committee can be formed in following ways.

View Answer

Q338.
Out of 15 students studying in a class, 7 are from Maharastra, 5 are from Karnataka and 3 are from Goa. Four students are to be selected at random. What are the chances that at least one is from Karnataka ?
1) 1/15 2) 11/13
3) 12/13 4) 3/5
5)None of these
Answer : 11/13
Explanation : Given , total numbers of students are 15.
View Answer

Q339.
A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue ?
1) 10/21 2) 11/21
3) 2/7 4) 5/7
5)None of these
Answer : 10/21
Explanation : In the bag,
View Answer

Q340.
Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 40 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank ?
1) 12 min 15 sec 2) 15 min 30 sec
3) 20 min 10 sec 4) 25 min 20 sec
5)None of these
Answer : 25 min 20 sec
Explanation :
Given, the tank 



View Answer