Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q351.
What would be the compound interest obtained on an amount of Rs.4400 at the rate of 10% p.a. after 2 years ?
1) Rs. 886 2) Rs.910
3) Rs.924 4) Rs. 954
5)None of these
Answer : Rs.910
Explanation :
Amount = 4400 ( 1+10/100)2 = 5324
Therefore,CI = 5324 - 4400 = 924
View Answer

Q352.
Rs. 3757 is to be divided between A and B such that A’s share at the end of 7 years may be equal to B’s share at the end of 9 years. If rate percent be 10% p.a. compound Interset, B’s share is -
1) Rs. 1700 2) Rs. 1500
3) Rs. 2057 4) Rs. 1400
5)None of these
Answer : Rs. 1700
View Answer

Q353.
If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% p.a. is Rs. 50. What is the compound interest on the same sum at the same rate and for the same time ?
1) Rs. 54.25 2) Rs. 52
3) Rs. 51.25 4) Rs. 60.50
5)None of these
Answer : Rs. 51.25
View Answer

Q354.
A freight train left, Bhubaneswar for Chennai at an average speed of 40 km/hr. Two hours later, an express train left Bhubaneswar for Chennai following the freight train on a parallel track at an average speed of 60 km/hr. How far from Delhi would the express train meet the freight train ?
1) 220km 2) 240km
3) 250 km 4) 260 km
5)None of these
Answer : 240km
Explanation : The first train after 2hours covers a distance 40 x 2 = 80 kms.
Then, the second train starts and time for both trains is same .
According to relative speed formula, the relative speed in same direction = 60 - 40 =20kmph
So, time taken to cover the 80km = 80/20= 4 hrs
Therefore, the total distance = 60 x 4 = 240kms.

View Answer

Q355.
Directions: In a survey of a locality,the number of male adults  and female non-adults in 30 each.
The number of female  adults  and male non adults in 20 each. Every female adult is well versed in at least one of the two languages - Hindi and English. Every male non adu1t is well-versed with at least one of the two languages - Hindi and English. There are 7 male adults and 8 female non-adults do not know any of the two languages. There are10 male non-adults and 18 female adults are well versed in both the languages. There are 20 male adults and 17 female non-adults are well versed in only one of the two languages.

Based on the information given above answer the next four items:

What is the number of persons who can talk to each other both the languages ?

1) 25 2) 36
3) 42 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 36
View Answer

Q356.
Directions: In a survey of a locality,the number of male adults  and female non-adults in 30 each.
The number of female  adults  and male non adults in 20 each. Every female adult is well versed in at least one of the two languages - Hindi and English. Every male non adu1t is well-versed with at least one of the two languages - Hindi and English. There are 7 male adults and 8 female non-adults do not know any of the two languages. There are10 male non-adults and 18 female adults are well versed in both the languages. There are 20 male adults and 17 female non-adults are well versed in only one of the two languages.

Based on the information given above answer the next four items:

What is the number of non adults who are well versed in at least one of the two languages ?
1) 24 2) 28
3) 42 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 42
View Answer

Q357.
Directions: In a survey of a locality,the number of male adults  and female non-adults in 30 each.
The number of female  adults  and male non adults in 20 each. Every female adult is well versed in at least one of the two languages - Hindi and English. Every male non adult is well-versed with at least one of the two languages - Hindi and English. There are 7 male adults and 8 female non-adults do not know any of the two languages. There are10 male non-adults and 18 female adults are well versed in both the languages. There are 20 male adults and 17 female non-adults are well versed in only one of the two languages.

Based on the information given above answer the next four items:

What is the number of males who are well-versed in Hindi only ?
1) 10 2) 20
3) 32 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : Can't be determined
View Answer

Q358.
Directions: In a survey of a locality,the number of male adults  and female non-adults in 30 each.
The number of female  adults  and male non adults in 20 each. Every female adult is well versed in at least one of the two languages - Hindi and English. Every male non adu1t is well-versed with at least one of the two languages - Hindi and English. There are 7 male adults and 8 female non-adults do not know any of the two languages. There are10 male non-adults and 18 female adults are well versed in both the languages. There are 20 male adults and 17 female non-adults are well versed in only one of the two languages.

Based on the information given above answer the next four items:

What is the number of females who are well-versed in both the languages ?
1) 20 2) 22
3) 23 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 23
View Answer

Q359.
In an examination, a student's average marks were 63. If he had obtained 20 more marks for his Mathematics and 2 more marks for his Geography, his average would have been 65. How many subjects were there in the examination ?
1) 8 2) 10
3) 11 4) 14
5)None of these
Answer : 11
Explanation :
Let, the number of subjects = x
Then, Total marks he scored for all subjects = 63x
If he had obtained 20 more marks for his mathematics and 2 more marks for his geography, his average would have been 65.
=> Total marks he would have scored for all subjects = 65x
Now, we can form the equation as 65x - 63x = the additional marks of the student 
= 20 + 2 = 22
=> 2x = 22
=>x=22/2=11
View Answer

Q360.
A batsman makes a score of 96 runs in the 16th innings and thus increases his averages by 2. What is his average runs after 16th innings ?
1) 62 2) 64
3) 66 4) 72
5)None of these
Answer : 66
Explanation :
Let, the average up to 15th innings = x. 
Total runs scored in 15 innings = 15x
Then average after 16 innings = (x+2). 
Total runs scored in 16 innings = (15x + 96)
So, (15x + 96)/16 = (x+2)
=> 15x + 96 = 16x + 32
=> x = 64
Therefore, his average run after 16th innings is 64+2= 66 runs.
View Answer