Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q371.
The daily wages are increased by 25% and a person now gets Rs.60 per day. What was his previous daily wages (in Rs) ?
1) 36 2) 40
3) 44 4) 48
5)None of these
Answer : 48
Explanation :
Let the previous wages be ‘X’
X + (25/100) x  =60 
or 5x/4 = 60
or x = 48
View Answer

Q372.
The difference between  68% of a number and 48% of the same number is 880. Then what is 7% of that  number ?
1) 304 2) 308
3) 312 4) 316
5)None of these
Answer : 308
Explanation :
Let the no. be x.
68% of x = 48% of x = 880
(20/100) x = 880
x =  88000 /20= 4400
7% of 4400 = 4400 x (7/100) = 308
View Answer

Q373.
For a village a population growth rate is 10% for the year 2007 and 2008 and the 15% for the year 2008 to 2009. If the population of the village is 5000 in 2007, then what is the population at the end of 2009 ?
1) 6250 2) 6325
3) 5750 4) 5250
5)None of these
Answer : 6325
View Answer

Q374.
Two numbers are respectively 35% and 50% more than a third number. What percentage is the first of the second ?
1) 10% 2) 30%
3) 15% 4) 85%
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q375.
The ratio between the present ages of Sachin and Sonal is 11 : 13 respectively. After 3 years Sonal's  age will be 29 years. What was Sachin's age ?
1) 20 years 2) 22 years
3) 18 years 4) 24 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let the shalini's and Sonal's present ages be 11x and 13 x years respectively.
After 3 years
13x + 3 = 29 or 13x = 29 - 3 = 26
X = 36/18 = 2
Shalini's age 2 years ago.
11x -2 = 11 x 2 - 2 = 20 years.
View Answer

Q376.
Alok purchased an item for Rs.4,000 and sold it at the gain of 35%. From that amount he purchased another item and sold it at the loss of 20%. What is his overall gain/loss ?
1) Loss of Rs.340 2) Gain of Rs. 350
3) Loss of Rs. 360 4) Neither gain/loss
5)None of these
Answer : Gain of Rs. 350
Explanation :
Last selling price
= 400 x (135/100) x (80/100) = Rs. 4320.
So, gain = Rs. (4320 - 4000) = Rs. 320

View Answer

Q377.
What would be the thirty-two percent of three-eighth of 5000 ?
1) 606 2) 610
3) 580 4) 600
5)None of these
Answer : 600
View Answer

Q378.
23 x 15 ÷ 25 + 48.2 = -35 + ?
1) 97 2) 98
3) 95 4) 96
5)None of these
Answer : 97
View Answer

Q379.
(562 - 754) ÷ 6 = ? ÷ (-5)
1) -120 2) 120
3) -160 4) 160
5)None of these
Answer : 160
View Answer

Q380.
5/11 of  55% of 1500 = ?
1) 395 2) 392
3) 375 4) 372
5)None of these
Answer : 375
View Answer