Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q361.
The average weight of 10 person  increases by 3 kg when a new person comes in place of one of them weighing 45 kg. What is the weight of the new person?
1) 75 Kg 2) 65 Kg
3) 80 Kg 4) 85 Kg
5)None of these
Answer : 75 Kg
Explanation :
Total increase in weight = 10×3 = 30
If x is the weight of the new person, total increase in weight = x - 45
=> 30 = x - 45
=> x = 30 + 45 = 75 kg
View Answer

Q362.
A is thrice as good as workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in:
1) 20 days 2) 22 .5 days
3) 25 days 4) 30 days
5)None of these
Answer : 22 .5 days
Explanation :
Ratio of times taken by A and B = 1 : 3.
The time difference is (3 - 1) 2 days while B take 3 days and A takes 1 day.
If difference of time is 2 days, B takes 3 days.
If difference of time is 60 days, B takes (3/2)  x 60 = 90 days.
So, A takes 30 days to do the work.
A and B together can do the work in  = (30x90)/(30+90) = 22 .5 days
View Answer

Q363.
A fort is provisioned for 32 days for some soldier. After 4 days, a reinforcement of 150 soldiers arrived & the food will now last for 21 days only. How many soldiers were there in the fort in the begining ? 
1) 350 2) 400
3) 450 4) 420
5)None of these
Answer : 450
Explanation :
Shortcut Methods :

 [(People (Join/Left) x Final Numbers of days)]/ Dffrence in days = Original Strength

 i.e. (150 x 21) /(28 - 21) = 450 soldiers
View Answer

Q364.
A person deposited Rs.8000 which amounted to Rs.9200 after 3 years at simple interest . Had the interest been 2% more, how much he would get ?
1) Rs.8,660 2) Rs.9,680
3) Rs.10,620 4) Rs.11,540
5)None of these
Answer : Rs.9,680
Explanation : Given, P = 8,000 , T=3 yrs A= 9200 
So, S.I = 9200 - 8000 = 1200 
Then , R = (1200 X 100 ) / 8000 X 3 = 5%
After 2% rate increases  , new rate will be 7%.
So, new SI=( 8000 X 3 X 7) / 100 = 1680
Thus, new amount = 8000 + 1680 = 9,680

View Answer

Q365.
If Rs.85 amounts to Rs.95 in 3 years, what Rs102 will amounts to in 5 years at the same rate percent ?
1) Rs112 2) Rs.118
3) Rs.122 4) Rs.132
5)None of these
Answer : Rs.122
View Answer

Q366.
A sum of money lent at simple interest amounts to Rs.720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. Find the rate of interest.
1) 6% 2) 8%
3) 10% 4) 12%
5)None of these
Answer : 10%
View Answer

Q367.
Alok borrowed Rs.2500 from two money lenders. For one loan, he paid 5% and for the other, he paid 7% per annum.The total interest paid for two years was Rs.265. How much did he borrow at 7% rate ?
1) Rs.625 2) Rs.825
3) Rs.1875 4) Rs.1675
5)None of these
Answer : Rs.625
View Answer

Q368.
A man lent Rs.600 for 2 years and Rs.200 for 3 years at the same rate at simple interest and received only Rs.90 as interest. What was the rate of interest ?
1) 4% 2) 5%
3) 6% 4) 7.5%
5)None of these
Answer : 5%
View Answer

Q369.
The simple interest on a certain sum of money at 4 % per annum for 4 years is Rs.80 more than interest on the same sum for 3 years at 5% per annum. Find the sum of money.
1) Rs.6700 2) Rs.7500
3) Rs.8000 4) Rs.8500
5)None of these
Answer : Rs.8000
Explanation : Let, Principal be P.
So, (Px4x4)/100  - (Px3x5)/100  = 80
or P/100 = 80
or P = 80 x 100 = 8000/ 
View Answer

Q370.
In a test, Rajesh got 112 marks, which is 32 more than the passing marks. Sonal got 75% marks, which is 70 more than the passing marks. What is the minimum passing percentage in the test ?
1) 35 2) 45
3) 40 4) 30
5)None of these
Answer : 40
Explanation :
Passing marks = 112 - 32 = 80
Also, 75% of total marks = 80 + 70 = 150
Total mark = 200
Then, reqd % = (80/200) x 100 = 40%
View Answer