All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q241.
Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and steps of arrangement :
Input : of 93 if 26 it eleven are 37
Step I : if 93 of 26 it eleven are 37
Step II : if 26 of 93 it eleven are 37
Step III : if 26 it 93 of eleven are 37
Step IV : if 26 it 37 of eleven are 93
The machine comes to a halt when the input is fully arranged as above.

Now study the logic given above and answer the questions that follow.

Input : will he 1234 is 4268 then
For the above input, which step will be the following arrangement?
Arrangement : he is 42 it then 1234 68 will
1) III 2) VI 3) IV 4) V
5) None of these.
1) III 2) VI
3) IV 4) V
5)None of these
Answer : V
Explanation :
Words and numbers both arrange among themselves only. That is words can't take the place of numbers and vice versa.
For the arrangement of words, the basis is the no.of letters. That is the one with the least no. of letters interchanges with the word at the leftmost position. If the no. of letters is equal, we follow the alphabetical order.
For the arrangements of numbers, we have to put them in ascending order. That is the least number interchanges with the number at the leftmost position.
The change is made as and when we come across a word or a number, not necessarily alternately.
So,

" he is 42 it then 1234 68 will" will be the 'V' step.
View Answer

Q242.
Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and steps of arrangement :
Input : of 93 if 26 it eleven are 37
Step I : if 93 of 26 it eleven are 37
Step II : if 26 of 93 it eleven are 37
Step III : if 26 it 93 of eleven are 37
Step IV : if 26 it 37 of eleven are 93
The machine comes to a halt when the input is fully arranged as above.

Now study the logic given above and answer the questions that follow.

If step III of an input is 'as 65 by he doing 94  83 and ', then which of the following will definitely be the input ?
1) and 94 doing he by 83 65 as 2) and 94 doing by he 65 83 as
3) and 94 doing he by 65 83 as 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : Can't be determined
Explanation :
we can't go backward
View Answer

Q243.
Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and steps of arrangement :
Input : of 93 if 26 it eleven are 37
Step I : if 93 of 26 it eleven are 37
Step II : if 26 of 93 it eleven are 37
Step III : if 26 it 93 of eleven are 37
Step IV : if 26 it 37 of eleven are 93
The machine comes to a halt when the input is fully arranged as above.

Now study the logic given above and answer the questions that follow.

Input : we 11 at 68 nice is by 23
What is step IV for the given input ?
1) at 23 by 11 68 is we nice 2) at 23 by 11 is we nice 68
3) at 11 by 23 we is nice 68 4) at 11 by 23 is we nice 68
5)None of these
Answer : None of these
Explanation :
Words and numbers both arrange among themselves only. That is words can't take the place of numbers and vice versa.
For the arrangement of words, the basis is the no.of letters. That is the one with the least no. of letters interchanges with the word at the leftmost position. If the no. of letters is equal, we follow the alphabetical order.
For the arrangements of numbers, we have to put them in ascending order. That is the least number interchanges with the number at the leftmost position.
The change is made as and when we come across a word or a number, not necessarily alternately. 
So, Step IV : at 11 by 23 is nice we 68
View Answer

Q244.
Directions : A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and steps of arrangement :
Input : of 93 if 26 it eleven are 37
Step I : if 93 of 26 it eleven are 37
Step II : if 26 of 93 it eleven are 37
Step III : if 26 it 93 of eleven are 37
Step IV : if 26 it 37 of eleven are 93
The machine comes to a halt when the input is fully arranged as above.

Now study the logic given above and answer the questions that follow.

Input : do 94 at well she it 20
Which of the given steps will be the last step for the given input ?
1) VI 2) V
3) IV 4) III
5)None of these
Answer : III
Explanation :
Words and numbers both arrange among themselves only. That is words can’t take the place of numbers and vice versa.
For the arrangement of words, the basis is the no.of letters. That is the one with the least no. of letters interchanges with the word at the leftmost position. If the no. of letters is equal, we follow the alphabetical order.
For the arrangements of numbers, we have to put them in ascending order. That is the least number interchanges with the number at the leftmost position.
The change is made as and when we come across a word or a number, not necessarily alternately.
Input : do 94 at well she it 20
Step I : at 94 do well she it 20
Step II : at 20 do well she it 94
Step III : at 20 do it she well 94
View Answer

Q245.
Directions: In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : D + T; E $ V; F * T; E @ D
Conclusions : I. D$V II. D + F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
2;
View Answer

Q246.
Directions: In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : P $ Q; N # M; M @ R; R * P
Conclusions : I. P+N II. Q$M
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1; From statements :
N = M > R  P Q
Conclusions :
I. P < N (True)
II. Q M (False) 
View Answer

Q247.
Directions (Q. 18- 20): In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : E * F; G $ H; H # E; G @ K
Conclusions : I. H@K II. H*F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
5; From statements :
FE = H G > K
Conclusions :
I. H > K (True)
II. H  F (True)

View Answer

Q248.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements :  B + D ;    E $ T ;   T * P ;   P @ B
Conclusions : I. P$D II. P@D
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 3
Explanation :
3; From statements : 
E  T  P > B < D
Conclusions :
I. P D (True/False)
II. P > D (True/False)

View Answer

Q249.
The positions of the first and the sixth digits in the number 5109238674 are interchanged. Second and the seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be third digit from the right end after the rearrangement ?
1) 9 2) 0
3) 6 4) 3
5)Nonew of these
Answer : 0
Explanation :
2; 5109238674 - 3867451092
In rearrangement 3rd digit from the right end is '0'.
View Answer

Q250.
How many such pairs of letters are there in the word "COMPUTERS" each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets ?

1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : More than three
Explanation :
5; C  O  M  P  U  T  E  R  S
M - R, M - S, R - S, R - T, R - U and T - U

View Answer