Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q261. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
What is the position of T with respect to V ? |
| 1) | Second to the left |
2) | Third to the right |
| 3) | Immediate right |
4) | Fourth to the left |
| 5) | Immediate left |
Answer : Second to the left
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W S
View Answer
Q262. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
Which of the following pairs sit at the extreme corners of the line ? |
| 1) | R,W |
2) | S,T |
| 3) | W, Q |
4) | T,R |
| 5) | S,W |
Answer : S,T
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W S
View Answer
Q263. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
How many persons sit between R and P ?
|
| 1) | None |
2) | One |
| 3) | Two |
4) | Three |
| 5) | Four |
Answer : Two
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W SSo, there are two persons between R and P.
View Answer
Q264. | Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.
P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order. I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q. II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T. III. Only one person sits between S and P. IV. S is not an immediate neighbour of Q.
Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
|
| 1) | QW |
2) | TV |
| 3) | RQ |
4) | VW |
| 5) | PS |
Answer : VW
Explanation : Required Sequence is : T R V Q P W S
View Answer
Q265. | Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: Some apples are cats. All brinjals are apples. Some kites are brinjals.
Conclusions: I. Some apples are kites, II. Some cats are brinjals. III. Some kites are cats. |
| 1) | Only II and III follow |
2) | Only I follows |
| 3) | Only in follows |
4) | None follows |
| 5) | None of these |
Answer : Only I follows
Explanation : From the above statements, we find Only I follows.
View Answer
Q266. | Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: Some apples are cats. All brinjals are apples. Some kites are brinjals. Conclusions: I. Some apples are kites. II. Some cats are brinjals. III. Some kites are cats. |
| 1) | Only II and III follow |
2) | Only I follows |
| 3) | Only in follows |
4) | None follows |
| 5) | None of these |
Answer : Only I follows
Explanation : From the above statements, we find
View Answer
Q267. | Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: All squirrels are rats. Some trees are rats. All chairs are trees.
Conclusions: I. Some squirrels are trees, II. Some chairs are squirrels, III. Some rats are chairs. |
| 1) | Only I follows |
2) | Only II follows |
| 3) | Only I and III follows |
4) | None follows |
| 5) | None of these |
Answer : None follows
Explanation : From the above statements , we find
None follows
View Answer
Q268. | Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: No rabbit is lion. Some horses are lions. All rabbits are tables.
Conclusions: I. Some tables are lions. II. Some horses are rabbits. III. No lion is table. |
| 1) | None follows |
2) | Only III follows |
| 3) | Only either I or III follows |
4) | Only II and III follows |
| 5) | None of these |
Answer : Only either I or III follows
Explanation : From the above statements, we find
It is clear that, only either I or III follows.
View Answer
Q269. | Directions : In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: Some birds are balloons. Some balloons are balls. All balls are books.
Conclusions: I. Some birds are balls. II. Some balloons are books. III. Some books are birds. |
| 1) | Only II follows |
2) | Only I follows |
| 3) | Only III follows |
4) | Only I & II follow |
| 5) | None of these |
Answer : Only II follows
Explanation : From the above statements, we find :
So, the answer is 1 i.e only II follows.
View Answer
Q270. | Directions : In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements : Some fruits are stars. Some stars are rivers. All rivers are goats. Conclusions : I. No goat is fruit II. Some goats are stars III. No goat is star |
| 1) | Only I follows |
2) | Only II follows |
| 3) | Only either II or III follows |
4) | Only either I or II follows |
| 5) | All follow |
Answer : Only II follows
Explanation : From the above statements, we find the answer is
View Answer