Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q281.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find Which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : B + D; E $ T;   T * P;   P @ B
Conclusions : I. P$D II. P@D
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 3
Explanation : 3;
View Answer

Q282.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Which of the following combinations of person, profession and bank is correct ?
1) Forex Officer - M 2) Clerk - L
3) Agriculture Officer - Q 4) Agriculture Officer - S
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q283.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

What is the profession of the person who works for Bank S ?

1) Clerk 2) Agriculture Officer
3) Terminal Operator 4) Forex Officer
5)None of these
Answer : Forex Officer
View Answer

Q284.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Who amongst the following works as a Clerk ?

1) C 2) B
3) F 4) D
5)None of these
Answer : F
View Answer

Q285.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

Who amongst the following works as an Agriculture Officer ?
1) C 2) B
3) F 4) D
5)None of these
Answer : B
View Answer

Q286.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

What is the profession of C ?
1) Terminal operator 2) Agriculture Officer
3) Economist 4) cannot be determined
5)None of these
Answer : Economist
View Answer

Q287.
Direction: Read the following passage carefully and answers the questions given below it-

A group of seven friends, A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N; P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

For which Bank does B work ?

1) M 2) S
3) L 4) Either M or S
5)None of these
Answer : M
View Answer

Q288.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left to the second person?

1) CD 2) BG
3) HA 4) FC
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q289.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

How many of them are there between H and C ?
1) Two 2) Three
3) Two or Three 4) Data inadequate
5)None of these
Answer : Three
View Answer

Q290.
Direction : Study the following information carefully and answer the question s carefully

A, B, C, D, E, G and H are sitting in a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H.A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B.G is not an immediate neighbour of F.

What is E's position with respect to G ?
1) Second to the Right 2) Third to the Left
3) Third to the Right 4) Second to the left
5)None of these
Answer : Third to the Left
View Answer