Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q251.
In a certain code language 'tree is very beautiful' is written as 'ka na da ta' and 'this is strong tree' is written as 'na pa sa ka'. How is 'beautiful' written in that code language ?
1) da 2) ta
3) sa 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Data Inadequate
Explanation :
Tree is very beautiful - ka na da ta --- (i)
This is strong tree - na pa sa ka  ---- (ii)
is tree - na ka
Hence, data is inadequate to find the code for 'beautiful'.
So, the answer is '4'.
View Answer

Q252.
In a certain code language 'tree is very beautiful' is written as 'ka na da ta' and 'this is strong tree' is written as 'na pa sa ka'. How is 'beautiful' written in that code language ?
1) da 2) ta
3) sa 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Data Inadequate
Explanation :
Tree is very beautiful - ka na da ta --- (i)
This is strong tree - na pa sa ka  ---- (ii)
is tree - na ka
Hence, data is inadequate to find the code for 'beautiful'.
So, the answer is '4'.
View Answer

Q253.
In a certain code GIVE is written as '51@#' and FAIL is written as '%219'. How is LEAF written in that code ?
1) 5#2% 2) 9#2%
3) 9@2% 4) 9#1%
5)None of these
Answer : 9#2%
View Answer

Q254.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z

Who is fourth to the right of R ?
1) P 2) A
3) B 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer

Q255.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z

In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate right of the first person ?
1) MD 2) RM
3) AB 4) QB
5)None of these
Answer : AB
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer

Q256.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.

Which of the following pairs represents the first and second respectively to the right of W ?
1) DM 2) QB
3) MR 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : DM
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer

Q257.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.z

Who is to the immediate right of Q ?
1) W 2) D
3) B 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : W
Explanation : The final arrangment is as follow :

View Answer

Q258.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.

Who is third to the left of P ?
1) W 2) D
3) R 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : D
Explanation : The final arrangment is as follow :
View Answer

Q259.
Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below :
A, M, P, D, Q, R, W and B are sitting around a circle facing to the centre. D is fourth to the left of A who is third to the right of M. P is third to the left of Q who is third to the left of M. R is third to the right of W who is second to the right of B.

Who is second to the left of D ?
1) W 2) B
3) Q 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Q
Explanation :
The final arrangment is as follow :
View Answer

Q260.
Directions : Study the following information carefully and answer the given questions.

P, Q, R, S, T, V and W are sitting in a straight line facing North but not necessarily in the same order.
I. Q sits third to the right of T. W sits second to the right of Q.
II. V are R are immediate neighbours of each other. V is not an immediate neighbour of T.
III. Only one person sits between S and P.
IV. S is not an immediate neighbour of Q.

If all the persons are made to sit in a alphabetical order from right to left, the positions of how many will remain unchanged as compared to the original seating positions ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)Four
Answer : None
Explanation : Required Sequence  is :  T   R   V   Q   P   W   S
View Answer