All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q321.
India’s largest public sector bank SBI wants to merge it’s five-associated banks to make a giant financial institution in the world which is still not among the top 50 banks in the world.  What is it’s rank among the global banks ?
1) 57th 2) 67th
3) 74th 4) 83rd
5)None of these
Answer : 67th
View Answer

Q322.
Recently, acclaimed author Han Kang has won the prestigious Man Booker International Prize for her "unforgettably powerful" novel 'The Vegetarian'. She is famous young novelist from -----------.
1) Japan 2) North Korea
3) South Korea 4) Vietnam
5)None of these
Answer : South Korea
View Answer

Q323.
According to an EY report, what is the rank of India in the ‘Renewable Energy Country Attractiveness Index’ after the United States and China being first and second rank respectively ?
1) Third 2) Fourth
3) Fifth 4) Sixth
5)None of these
Answer : Third
View Answer

Q324.
The World Bank (IBRD) has approved $ ------  million loan to support India’s grid connected rooftop solar photovoltaic (GRPV) programme to generate clean energy across India with 400 MW.
1) $500 million 2) $600 million
3) $625 million 4) $650 million
5)None of these
Answer : $625 million
View Answer

Q325.
Which country’s researchers built the World-first scanning helium microcope which could be useful in major industries such as solar energy, defence, explosives and information technology ?
1) Australia 2) USA
3) Japan 4) France
5)None of these
Answer : Australia
View Answer

Q326.
According to the study by Indian Society for Nephrology, how many percentage people with a chronic kidney disease in India are in their 30s age ?
1) 10% 2) 15%
3) 20% 4) 24%
5)None of these
Answer : 20%
View Answer

Q327.
Recently, President Pranab Mukherjee conferred Florence Nightingale Award to Jalgaon based nurse Jyoti Bhangle. Florence Nightingale Award is given for which field ?
1) Social Service 2) Public Health or Nursing Education
3) Science 4) Journalism
5)None of these
Answer : Public Health or Nursing Education
View Answer

Q328.
Japan is reported to be considering partnering India in developing the strategically located Chabahar port project.The historical port is located in the coast of which country ?
1) Pakistan 2) Iraq
3) Myanmar 4) Iran
5)None of these
Answer : Iran
View Answer

Q329.
Which South-American nation’s president recently declared a state of emergency to combat the "foreign aggression" ?
1) Venezuela 2) Brazil
3) Chile 4) Argentina
5)None of these
Answer : Venezuela
View Answer

Q330.
Recently, World apex body of Football, Federation of International Football association(FIFA)has appointed Fatma Samoura it’s first female secretary general. She is a citizen of which country ?
1) Senegal 2) Cameroon
3) Ghana 4) Nigeria
5)None of these
Answer : Senegal
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook