All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q371.
The health ministry has launched the rotavirus vaccine as part of its universal immunisation programme to prevent diarrhoeal deaths due to the virus which claims lives of nearly one lakh children every year. It is a leading cause of -------- among children less than five years of age.
1) diarrhea 2) Pneumonia
3) Whooping Caugh 4) Measles
5)None of these
Answer : diarrhea
View Answer

Q372.
The health ministry has launched the rotavirus vaccine as part of its universal immunisation programme to prevent diarrhoeal deaths due to the virus which claims lives of nearly one lakh children every year. It is a leading cause of -------- among children less than five years of age.
1) diarrhea 2) Pneumonia
3) Whooping Caugh 4) Measles
5)None of these
Answer : diarrhea
View Answer

Q373.
The government of India introduced which numerical denoted number  as the country’s national emergency number ?
1) 101 2) 108
3) 111 4) 112
5)None of these
Answer : 112
View Answer

Q374.
The government of India conferred the Nations most prestigious civilian awards - Padma Vibhushan to five personalities. Which one of them is not among with them ?
1) Dhirubhai Ambani 2) Sri Sri Ravi Shankar, Art of Living founder
3) Yamini Krishnamurthy, renowned dancer 4) Avinash Kamalakar Dixit , US-based economist
5)Vinod Rai, former Comptroller and Auditor General of India
Answer : Vinod Rai, former Comptroller and Auditor General of India
View Answer

Q375.
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has installed the Gadanki Ionospheric Radar Interferometer (GIRI) Radar System at  which place in Andhra Pradesh ?
1) Sriharikota 2) Tirupati
3) Chandipur 4) Vishakhapattnam
5)None of these
Answer : Tirupati
View Answer

Q376.
Which of following national hockey player was posthumously chosen for the 2016 Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award, worth Rs. 30 lakh ?
1) Late Capt. Shankar Laxman 2) Late Kishan Lal
3) Late Jaipal Singh 4) Late Lal Shah Bokhari
5)None of these
Answer : Late Capt. Shankar Laxman
View Answer

Q377.
Russian chess grandmaster Sergey Karjakin has won the prestigious FIDE World Chess Candidates Tournament held in Moscow after defeating  grandmaster Fabiano Caruana. Fabiano Caruana is belongs to which country ?
1) USA 2) Switzerland
3) Serbia 4) Holand
5)None of these
Answer : USA
View Answer

Q378.
Asia’s largest financial institution, Asian Development Bank (ADB) and the Unites States Agency for International Development (USAID) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for development of solar parks in India. The collaboration of ADB and USAID will initially focus on which state in India ?
1) Odisha 2) Maharashtra
3) Rajasthan 4) Gujarat
5)None of these
Answer : Maharashtra
View Answer

Q379.
Prime Minister Narendra Modi has been activated Asia's largest 'general purpose' optical telescope installed in Devsthal, through 'Remote Technical Activation' while on a visit to Belgium on March 30. Devsthal is located in which state of India ?
1) Uttrakhand 2) Himachal Pradesh
3) Gujarat 4) Tamil Nadu
5)None of these
Answer : Himachal Pradesh
View Answer

Q380.
Recently, the insurance regulator in India IRDA  has revised third-party motor insurance premium rates for 2016-17. Now,car insurance has become a costlier with the insurance regulator hiking premium rates by as much as -------- %. 
1) 24% 2) 32%
3) 40% 4) 51%
5)None of these
Answer : 40%
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook