All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q361.
Veteran journalist and writer Babu Bharadwaj passed away due to cardiac arrest  at the age of 68 .He belong s to which state ?   
1) Karnataka 2) Tamil Nadu
3) Andhra Pradesh 4) Kerala
5)None of these
Answer : Kerala
View Answer

Q362.
ICICI Prudential has dislodged which company to become the largest asset management company (AMC) in India ?
1) HDFC 2) UTI
3) Kothari Pioneer 4) Kotak Mahindra
5)None of these
Answer : HDFC
View Answer

Q363.
The Central government has target to achieve its ambitious target of 100 GW of solar capacity generation by 2017, set by the National Solar Energy Mission and 20,000 MW by F.Y-2022. What is present solar power generation of India ?
1) 15,000 MW 2) 18,000 MW
3) 19,000 MW 4) 20,000 MW
5)None of these
Answer : 19,000 MW
View Answer

Q364.
For the first time in the history of India that corruption cases were registered against any sitting Chief Minister by the CBI and Enforcement Directorate (ED).What is name of the state ?
1) Himachal Pradesh 2) Uttarakhand
3) Assam 4) Mizoram
5)None of these
Answer : Himachal Pradesh
Explanation :

The CBI and Enforcement Directorate (ED) registered severe corruption cases against Virbhadra Singh,CM Himachal Pradesh,recently.

View Answer

Q365.
India's fastest train named as the Gatiman Express has started it first running  on April 5, 2016. The inaugural run of Gatiman Express from ----------- . 
1) CST, Mumbai to Ahmadabad 2) CST, Mumbai to Pune
3) Hazrat Nizammuddin, Delhi to Agra Cantt 4) Hazrat Nizammuddin, Delhi to Kanpur
5)None of these
Answer : Hazrat Nizammuddin, Delhi to Agra Cantt
View Answer

Q366.
The state-owned power equipment maker BHEL has commissioned its 5th 500 MW unit at Chandrapur Super Thermal Power Project (STPP). Chandrapur is located in which state ?
1) Madhya Pradesh 2) Chhatisgargh
3) Maharashtra 4) Rajasthan
5)None of these
Answer : Maharashtra
View Answer

Q367.
The government of India is to institute an award in the name of Bharatiya Jana Sangh leader Pandit Deendayal Upadhyaya. The main purpose of the award is to recognise ---------.
1) Small and marginal farmers in agriculture 2) Medium and small farmers in agriculture
3) Small and BPL farmers in agriculture 4) Marginal farmers in agriculture
5)None of these
Answer : Small and marginal farmers in agriculture
View Answer

Q368.
The “Stand Up India “scheme was recently launched by the Prime Minister Narendra Modi which is carried by Union Minister for Micro, Small & Medium Enterprises (MSME). How many  SC/ST entrepreneurs would be created under the programme ?
1) 1.5 lakh 2) 2 lakh
3) 2.5 lakh 4) 3 lakh
5)None of these
Answer : 2.5 lakh
View Answer

Q369.
According to the Industry body ASSOCHAM, which state has secured top position accounting highest share in total live investments attracted by manufacturing sector in India which is worth Rs.33 lakh crore ?
1) Maharashtra 2) Gujarat
3) Karnataka 4) Odisha
5)None of these
Answer : Odisha
View Answer

Q370.
Indian born Surya Deva has been appointed as the Asia-Pacific representative of the UN Working Group on the issue of human rights and transnational corporations and other business enterprises, by the UNHRC. Presently,the UNHRC’s head-quarter is located in ------- .
1) New York 2) Washington
3) Paris 4) Geneva
5) None of these
Answer : Geneva
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook